Vinttikoirakilpailut

Suomessa vinttikoirakisoja käytetään koirien koemuotona, jossa testataan koirien metsästys- ja juoksuominaisuuksia. Kisoissa juostaan vieheen perässä ja nopein koirarotu, englanninvinttikoira voi saavuttaa 80 km/h nopeuden. Kisoissa juostaan ovaalinmuotoisella radalla jahdaten keinoviehettä. Enimmillään koiria on radalla kuusi.

Vinttikoirarodut ovat syvärintaisia ja kapeita. Koirat sopivat erinomaisesti nopeaan sprinttiin, joskaan vinttikoirat eivät ole luotuja pitkänmatkanjuoksuun. Rotua on käytetty muun muassa nopeiden eläimien, kuten gasellien metsästykseen.

Vinttikoirakilpailut ovat erittäin vanha perinne, joka on lähtöisin muinaisesta Egyptistä vuodelta 2500 ennen ajanlaskun alkua. Varsinaisen sysäyksen nykyaikaiselle vinttikoirakilpailulle antoi Owen Patrick Smith, joka 1900-luvun alussa järjesti coursing-kilpailuja turismin kasvattamiseksi Etelä-Dakotassa. Siitä eteenpäin laji kehittyi hiljalleen nykyiseen muotoonsa. Maailmalla ammattimaiset vinttikoirakilpailut ovat suosiossa etenkin englanninkielisissä maissa kuten Englannissa, Irlannissa, USA:ssa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Etelä-Afrikassa.

Kilpailu Suomessa

Vuonna 1950 perustettiin Lahteen Suomen Vinttikoirakerho, jonka tarkoituksena oli tuoda englantilaistyyppinen vinttikoirakilpailutoiminta Suomeen. Toiveissa oli luoda Suomeen kilpailukulttuuri, jossa koirien suorituksista lyötäisiin vetoa ja koiria treenattaisiin ammattimaisesti. Kilpailutoiminnasta ei kuitenkaan tullut ammattimaista, vaan kilpailut tulivat tavallisten koiraharrastajien suosioon.

Vinttikoirakilpailuilla on vankka kannattajakuntansa ja kilpailut keräävät runsaasti katsojia. Myös paikan päällä vedonlyönnin lisäksi internet on tuonut mahdollisuuden vedonlyöntiin omalta kotisohvalta. Tällä hetkellä Suomessa ei ole mahdollista lyödä vetoa vinttikoirakilpailujen tuloksista, mutta lajin fanien kannattaa pitää silmällä Betsafen sivuja. Kenties tulevaisuudessa ammattimainen vinttikoirakilpailu kehittyy ja tulee vihdoin Suomessakin vedonlyöntikohteeksi. Siihen asti kisojen tunnelmasta voi päästä nauttimaan vaikka seuraavalla lomamatkalla.

Koirien olosuhteet parantuneet vuosien myötä

Vinttikoirakilpailut ja koirien kohtelu on saanut paljon kritiikkiä vuosien varrella. Nykyisin kilpailevien koirien elinolosuhteet, terveys ja eläkkeelle siirtyminen tehdään säännösten mukaan. Kenneltoiminta on säännösteltyä ja antidoping-toiminta on vahvaa. Varsinkin koska kyseessä on useiden miljoonien liiketoiminta, on sen vedonlyönti myös erittäin tarkasti määriteltyä.

Vinttikoirat jäävät eläkkeelle 4–6 vuoden iässä. Parhaimmat koirat ovat haluttuja rodun jalostuksessa. Sen lisäksi että osa koirista eläköityy kilpailuajan omistajalleen, myös vinttikoira-adoptiojärjestöt etsivät uusia koteja entisille kilpajuoksijoille.

Ulkomailla kilpailevan vinttikoiran arvo riippuu tietenkin sen suorituskyvystä ja pennuilla erityisesti perimästä. Isojen kilpailujen kilpailevat koirat ovat arvoltaan reilusta 5 000 eurosta ylöspäin. Arvokkaimmat koirat voivat olla arvoltaan useita kymmeniä tuhansia euroja.