Pinserin luonne, koulutus ja harrastukset

Pinseri on mainio kotikoira etenkin aamu-unisille. Se nauttii loikoilemisesta lämpöisessä ja rauhallisessa ympäristössä. Se ei ole siis kylmän ilman kasvatti tai sateita suosiva rotu jo lyhyen karvapeitteensä takia. Sen turkissa ei ole alusvillaa lämmöneristeeksi.

Villi karvakuono

Uniltaan herättyään pinseri on eloisa vaikkakin temperamenttinen otus. Se on ystävällinen, jos sillä on ollut lempeä kasvatus pentuna – mutta myös melko itsevarmana se tarvitsee päättäväistä ja säännönmukaista käsittelyä. Älykkäänä koirana pinseri on mukavaa seuraa, eikä se hauku turhanpäiten. Pinseristä saat valppaan ja kestävän vahtikoiran kotioloihin, kunhan sen mukavuudesta on huolehdittu etenkin lämmön puolesta. Muista järjestää koirallesi tarpeeksi leikintapaista puuhaa, sillä se kiinnostuu niistä mielellään. Varsinaisesti pinsereillä ei ole vahvaa miellyttämishalua, minkä vuoksi niitä ei kouluteta varsinaisiin palvelutehtäviin liian omatoimisena rotuna.

Pinserin koulutus saattaa olla aika ajoin pitkäjännitteisyyttä vaativaa. Koulutus on paras suunnitella usein toistuvaksi ja vain lyhyeksi aikaa kerrallaan. Leikin varjolla koira oppii parhaiten – se on hyvin ketterä ja taidokas kiipeilijä. Koska pinserit ovat älykkäitä koiria, niiden koulutuksen tulee olla lempeää, jotta koiran itsetunto säilyy hyvänä. Arat koirat ovat usein arvaamattomia aikuisena, ja ärtyisyyttäkin saattaa esiintyä joissakin yksilöissä. Koiran kestävyyttä voidaan kehittää etenkin Toko-treeneillä, joista sille mieluisimpia ovat esteratajuoksut.

Kouluta, kouluta ja kouluta

Koulutusta on hyvä jatkaa jokapäiväisillä, koiralle mielenkiintoisilla lenkeillä, jolloin sen ruumiillinen kunto kehittyy. Jos koiranäyttelyt kiinnostavat koiran omistajaa, pinserinsä voi hyvinkin viedä mukaan myös tähän harrastukseen. Näyttelyissä korostetaan koulutuksen etuisuutta, vaikkakin koirasi ulkonäkö tullaan myös tutkimaan tarkoin. Jos näyttelytouhut eivät sovi omalle koirallesi, on paras jättää ne omaan arvoonsa, ja kehittää lemmikkiä omissa puitteissa hyvän kasvatusoppaan avustuksella.

Agility eli ketteryyskoe ja Toko eli tottelevaisuuskoe ovat muita mahdollisia harrastuksia, etenkin jos haluat kiinnittää huomiota suoritusaikaan. Näissä sosiaalisissa tapahtumissa tapaat muita koiran omistajia ja samalla koirasi sosiaalistuu ympäristöön, jossa on muita koiria. Koirasi sosiaalistuminen onkin ehkä tärkein taito sekä koiralle että omistajalle. Ennen kaikkea lemmikki on aina lemmikki, ja tämän lemmikin paras paikka on perheen jäsenenä, turvallisessa ja lämpöisessä kodissa.