Koiran kanssa pyöräilevän muistilista

Pyöräily on koirasi parhaalle ystävälle eli sen omistajalle aivan loistava kuntoilulaji, jota voit vallan mainiosti harrastaa yhdessä karvaisen perheenjäsenesi kanssa.

Jos koiran kanssa pyöräily on sinulle vielä vieras harrastus, sinun kannattaa perehtyä asiaan ensin hyvin, jotta osaat huomioida tärkeitä perusasioita. Kaikkein tärkeintä on huolehtia karvakuonon hyvinvoinnista, turvallisuudesta ja motivaatiosta.

Polkupyörän vieressä juokseminen saattaa rasittaa koiraasi, kaikille laji ei yksinkertaisesti sovellu. Siksi himopyöräilijän on ehkä parempi ottaa lemmikkinsä vain matkaseuraksi, tai vaihtelun vuoksi hoitaa kävelylenkit jalkaisin. Jos koirasi nauttii vauhdin huumasta, voit eläinystäväsi koosta riippuen kuljettaa kaveriasi polkupyörällä joko korissa, tai lastenkin kyyditsemiseen tarkoitetussa kuljetuskärryssä. Onneksi koirasi ei tarvitse ikiomaa polkupyörää, vaikka sellaisen valitsemiseen varmaan pätisivät samantyyppiset ohjeet kuin lasten polkupyörää valikoidessa. Tosin koiran kohdalla olisi varmasti otettava huomioon myös koiran häntä ja sen pituus. Yksipyöräiset vain sirkuskoirille ja karhuille! Leikki sikseen, mutta muista kuitenkin, että pyöräileminen koiran kanssa edellyttää nimenomaan leikkimieltä, vaikka oma vastuu eläimen voinnista ja jaksamisesta onkin muistattava kantaa.

Oikeat varusteet koiran kanssa pyöräilevälle

Kaikkeen on syytä varautua, silloinkin kun matkassa on nelijalkainen toveri. Koirasi ei juurikaan tarvitse erityisempiä varusteita, mutta talutushihnaan on syytä panostaa. Tukeva, mutta joustava hihna tai valjaat ovat parhaat, ja ne on hyvä voida kiinnittää pyöräilijän vyötärölle. Muista ottaa mukaan vettä sekä itsellesi että koirallesi. Turvallisuuden kannalta polkupyörän heijastimien ja lampun tulee olla kunnossa, samoin muiden vaadittujen varusteiden, jotka saat hankittua asianmukaisista liikkeistä. Polkupyörä ei ole ainoa heijastimia ja turvavaloa tarvitseva, vaan ajokin lisäksi sinun kannattaa varustaa koirasikin. Huolehdi omastakin näkyvyydestäsi varsinkin pimeinä vuodenaikoina.

Harjoitusta ja malttia ajoon koiran kanssa!

Juoksuta koiraasi pyörän vieressä vain sopivan mittaisia matkoja kerrallaan, mieluiten pehmeämmässä maastossa kuin asfaltilla, joka kesäkuumalla voi poltellakin koiran tassunpohjia. Erityisestä lisälaitteesta eli springeristä saattaa olla apua koiran juoksuasennon kannalta. Eläinten kouluttamisen opettaja Teija Viljanmaan Yle Uutisissa antamien ohjeiden ansiosta pääset vauhtiin koirasi kanssa rennompiakin välipäiviä unohtamatta!